6 Kasım 2012 Salı

SAFRANBOLU YEMEKLERİ

Safranbolu Bükmesi
Özellikle hamur isleri yönünden zengin bir kültüre sahip olan Safranbolu' lu ailelerin hafta sonu keyfinin önemli bir parçasidir. Kavrulmus kiyma, ince dogranmis sogan, ispanak veya pazi, biraz karabiberden olusan iç, firinlarda pide hamuru içine konularak pisirilir.Pisince üzerine tereyagi sürülür. Kiren serbeti ile birlikte ikram edilir. Hafta sonlarinin disinda cenaze evine es dostlari tarafindan yaptirilir, mevlitlerde de ayranla birlikte konuklara ikram edilir.

Kuyu Kebabi

Safranbolu'nun Güney bölgesinde yapilan bir kebap türüdür. Özel sekilde yapilmis kuyular odun yakilarak hazirlanir. Kuzular kancalarla kuyuya sallandirilir. Üzeri kapatilarak çamurla sivanir. Kendi buhari ile pistikten sonra parçalanarak servis yapilir.

Etli Yaprak Dolmasi

Bölgede üzüm baglari çok oldugundan asma yapragi da boldur.Yagli kiyma, pirinç, bulgur ince kiyilmis sogan biraz tuz, karabiber ve salça ile hazirlanan iç, haslanmis yapraklara özenle sarilir.Özellikle dügünlerde es dost bir araya gelerek tencerelerle sarilan dolma, yufka ekmegine sarilarak servis yapilir.

Tereyagli uzun pakla (Fasulye)

Taze fasulye uçlari temizlenip kirilmadan yikanip tepsi gibi yayvan bir tencereye dizilir. Istege göre üzerine sogan ve domates dilimleri ile süslenir.
Karistirmadan ve kapagi açilmadan kisik ateste pisirilir. Pisirilen fasulyenin üzerine eritilmis kizgin tereyagi dökülür. Sicak servis yapilir.

Cevizli Kesli Yayim

Yayim(ev makarnasi) yag, kavrulmus kiyma ve salça suyla kaynatilir. Kaynayan suya bir miktar yayim konularak pisirilir.

Peruhi

Manti hamuru açilir. Kare seklinde kesilen yufka içine süzme yogurt ve nane karisimi konularak üçgen sekilde kapatilarak kaynayan suda haslanir. Pistikten sonra üzerine tereyagi dökülerek servis yapilir.

Hosmerim

Hösmerim için evvelâ, farkli ama kolay bir tarif verelim. Önce, un ve yumurtayi yogurup minik tanecikler hazirlayin. Bir tavaya sivi yag koyup orta ateste az kavurun. Tanecikler biraz kavrulduktan sonra, dövülmüs ceviz içi de koyun, tekrar iyice kavurun. Sonra, tatlinizi bir baska kaba alip ilikken üzerine serbet dökün. Tatli soguyunca ikram edin.
Simdi sira, asil tarifimizde:
Bir tavaya, kaymak, tereyagi, tuz, karbonat ve suyu koyun. Biraz kaynatin.
Elde ettiginiz karisima 3 su bardagi unu ilâve edin. Araliklarla devamli karistirarak, 10-15dakika pisirin. Pisen hamurun etrafini toplayarak, altinin da kizarmasini saglayin.
Tatliyi, kizaran taraf üste gelecek sekilde servis tabagina alin. Üzerine toz sekeri serpin. Ikram edeceginiz tabaklara, kasikla aktararak sunun.

MURAT KARAKUŞ
110157203027

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder