Bitkinin yaprakları şeritimsi, mor çiçekleri üç tepeciklidir. Çiçeği ve
tepecikleri bitkiye bağlayan yaprak sapı da dahil olmak üzere erkek
organları kurutularak özellikle gıda boyası ve tad verici olarak
kullanılan safran bitkisi daha çok İspanya, Fransa, İtalya ve İran’da
yetiştirilir. Türkiye’de ise safran Safranbolu’da üretilmektedir.
Ağırlığına göre dünyanın en pahalı baharatıdır. Safranın anavatanı Güneybatı Asya’dır. Yetiştiriciliğine
ilk olarak Yunanistan civarında başlanmıştır. Yarım kilogram safran
80.000 çiçekten çıkarılabilir.afran baharatının keskin bir tadı ve
iyodoform ya da saman benzeri bir kokusu vardır. Bunların sebebi
bileşiminde bulunan pikrokrosin ve safranal kimyasallarıdır. Aynı
zamanda içine konduğu yemeklere altın gibi sarı bir renk katan, krosin
adı verilen karotenoit bir boya maddesi de içerir. Bu özellikler safranı
dünya çapında çok aranan bir baharat yapar. Ayrıca tıpta da kullanılır.
MURAT KARAKUŞ 110157203027
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder